In beweging komen

23 augustus 2018

 

Tijdens de vakantie heb ik weinig gedaan; tenminste weinig lichamelijke beweging. Terwijl ik normaal een echte sporter en bewuste beweger ben. Ik heb bijna niet gezwommen, ik heb weinig gefietst en zelfs bijna niet gewandeld. Wat? Waarom? Hoe dan?

 

Wat is er gebeurd dat ik bijna niet heb bewogen? Wat was er aan de hand? Ik heb heerlijk genoten van de vakantietijd; maar op een andere manier. Was dat fout? Nee. Voelt het oké? Ja, zeker wel. Dus ik heb er geen oordeel over; ik vraag het me gewoon af. En ik vermoed dat ik een verklaring heb gevonden.

 

De afgelopen maanden werd mij duidelijk welke klanten naar mijn coachpraktijk komen. Klanten die ik met alle liefde en aandacht heb gecoacht. Het overgrote deel was zoekende naar rust in het hoofd en balans tussen lichaam en geest; verkapt in diverse hulpvragen. Ik merk dat ik zelf de afgelopen jaren ook in beweging was gekomen naar meer mindful leven, meditatie-momenten en bewegen in de natuur. Daarom ben ik afgelopen jaar cursussen gaan doen zodat ik ook als coach goed aansluit bij mijn eigen ervaringen en mijn eigen leven: Mindfulness voor kinderen, Mindful wandelcoaching en Mind-Walk.

 

De vakantietijd heb ik benut om alle ideeën, mede als gevolg van de cursussen, naar boven te laten komen; een soort brainstorm in mijn eigen hoofd. Maar dan zonder besluiten te nemen. Alles mag nog naar boven komen; ieder idee is welkom. Er zijn geen grenzen. In dergelijke periodes beweeg ik altijd minder; alsof ik bang ben dat ik dan de ideeën uit mijn hoofd schud. Ik heb alle aandacht bij mijn hoofd en probeer rust en geduld te bewaren.

 

De afgelopen week ben ik begonnen met opruimen: sorteren en prioriteiten geven aan alle ideeën in mijn hoofd. Wat wil ik uitzoeken en uitwerken en wat mag weg of kan uitgesteld worden. En wat helpt daarbij? Juist, bewegen. Dus ben ik afgelopen week ook weer begonnen met fietsen en wandelen. Door lichaam in beweging te zetten, komt namelijk ook de geest weer in beweging. Ik raak in een flow. Heerlijk!

 

Soms is in beweging komen gewoon een kwestie van de ene voet voor de andere zetten.